logo

Uitstapje naar de Alpaca boerderij in Steensel

alpacasOp 30 september om 13.30 uur verzamelen we bij de Belleman, de meesten met de auto vanwege het wellicht veranderende weer. Achteraf hadden we ook kunnen gaan fietsen maar dan waren we niet om 2 uur in Steensel geweest.

We worden ontvangen door Janine, de mede-eigenares van deze boerderij. Haar man Dries legt enthousiast en gedreven uit wat Alpaca's eigenlijk zijn. Ze zijn familie van de kameelachtigen en hebben een draagtijd van elf maanden. Ze worden hoofdzakelijk gehouden voor de wol, welke erg isolerend is (lekker warm). Er zijn Alpaca's in wel 22 kleuren! 

Na het verhaal van Dries krijgen we koffie met zelf gebakken cake (heerlijk) en komt Mieke van de Belleman ook nog even helpen.

Daarna mogen de alpaca's naar buiten en rennen ze allemaal de zon tegemoet om in de wei te dartelen. Wij gaan daar natuurlijk achteraan. Ze willen niet graag geaaid worden, hoewel ze er wel aaibaar en schattig uit zien, maar Janine doet er een een halster om en dan kunnen we even voelen aan de vacht, lekker zacht!

Ze hebben allemaal een naam en de veulens van hetzelfde jaar krijgen allemaal een naam met dezelfde voorletter. Makkelijk om te weten uit welk jaar ze zijn dan. Die namen krijgen ze niet meteen, er wordt na verloop van tijd gekeken welke naam het beste bij welk karakter past. Spugen doen ze als ze in nood zijn en de vrouwtjes doen dat om aan te geven als ze niet gedekt willen worden. Janine maakt ze ook handtam en leert ze aan de halster te lopen. 

Ze gaan ook met de Alpaca's naar shows toe. Dat hadden ze afgelopen zondag ook, naar Boekel. Het is niet bekend of ze in de prijzen zijn gevallen.

Een geslaagde dag! Zie ook fotoalbum 2016.

Mieke